Szakmai önéletrajz megírása

És egyszer csak eljön a pillanat, amikor szakmai önéletrajz elkészítése a feladat. A baj az, hogy ez felkészületlenül éri az embert. Aki már írt szakmai önéletrajzot, pontosan tudja, nem egy félórás munkáról van szó.
Az önéletrajz írásának elkezdése előtt célszerű összeszedni az adatokat. Ehhez az iskolai bizonyítványokat, munkaviszony igazolásokat kell előkeresni.
Szakmai önéletrajzhoz ezekre lesz szüksége:
Általános, középiskola: neve, pontos címe, mettől meddig járt oda, középiskolánál az érettségi ténye is, ha szakmát adó középiskola volt, a szakma/szakmák megnevezése.
Az általános iskola feltüntetése az önéletrajzban felsőfokú iskolai végzettség esetén felesleges, középiskolai végzettségnél is akkor érdekes, ha valami speciális volt az iskolában, például, zenei, versenysport, idegen tanítási nyelv.
Felsőfokú végzettségnél szintén az egyetem, főiskola megnevezése, címe, az elvégzett szak megnevezése, méghozzá szó szerint úgy, ahogy az oklevélben szerepel. A mostanában végzettek már a Bsc, Msc jelzéseket is használják, persze csak akkor, ha a képzés már ilyen típusú volt.
Fontos tudni, hogy az önéletrajzban a befejezett tanulmányok szerepelnek.
Az elvégzett 2-3 év úgy, hogy abbahagytuk a tanulást, nem végzettség.
Aki belátható időn belül fejezi be tanulmányait, odaírhatja, hogy végzés éve: xxxx. De ez ne 5 évvel későbbi dátum legyen, mert az komolytalan.
Tanfolyami végzettségek: szervező cég, évszám, megszerzett képzettség.
Munkahelyek: cégnév, cím, belépés napja, kilépés napja, betöltött munkakör.
Itt érdemes feljegyezni, mivel foglalkozott abban a munkakörben. Nagyjából, egy-egy mondatban összefoglalva.
Ha többet nem is ír össze, mert úgy érzi, ez is felesleges, akkor ha gyorsan el kell készítenie az önéletrajzot, könnyebb dolga lesz.
A későbbi könnyebb használat érdekében az összegyűjtött adatokat rögtön szövegszerkesztőbe, vagy legalábbis egy text fájlba célszerű beírni. A mentést se feledje! Fájlnévként olyat adjon, ami utal arra, hogy ez a szöveg az önéletrajz írásához kell. Az is jó gondolat, ha a fájlt egy önéletrajzom nevű mappába helyezi el, és ha lehetősége van rá, a bizonyítványokat bescanneli és szintén ebben a mappában tárolja.

Comments are closed.